Şarkıların İzinde: Nihavend Longa

Her yerde duyduğunuz bir melodi olarak beynimize kazınmış bir eserdir, Nihavend Longa. Aslında oradaki nihavend, eserin makamı, longa ise eserin biçimidir; ama Nihavend Longa dediğimizde akla tek eser gelir. Örneğin aynı şekilde bir de Sultaniyegâh Sirto vardır; kendisi sultaniyegâh makamında bir sirtodur; ama yine genellikle tek bir Sultaniyegâh Sirto akla gelir; hızlı ve yavaş biçimlerde birçok sazendenin yorumladığı bir eserdir.

Nihavend Longa, bir bayanın elinden çıkmış eserdir. Kemanî Kevser Hanım tarafından bestelenen eser Nim Sofyan usûlündedir. Buradaki yorumu, Göksel Baktagir ve saz arkadaşları (aslında hepsi ayrı birer virtüözdür) tarafından icra edilmiş. Girizgâh kısmı bildiğim kadarıyla Göksel Baktagir'e ait.

Dinleyin, izleyin; kendinizden geçin.




4 yorum:

fish dedi ki...

bu eser bana hep kemal sunal ı hatırlatır nedense :)))
trt nin en sevdiğim yönü bu işte..hadi bizim kuşak azıcık ucundan yakaladı böyle güzel eserleri dinleyip öğrenebilmeyi ama bizden sonrakilerin açığını trt de olmasa kim kapatacak diye düşünüyorum..
artık kemal sunal ın osmanlı dönemine ait filmleri de yayınlanmıyo ki film müziği olarak yer etsin çocukların kulağında :((

Adsız dedi ki...

Göksel Baktagir ne de güzel çalıyormuş, başka nereden dinleyebiliriz diyenler için ufak bir bilgi. Benim şu sıralar dinlemekten bıkmadığım İstanbul Lounge albümünde (raflarda parlak mavi renkli CD, dikkatinizi çeker mutlaka) Yağmurla Gelen adlı bir eseri bulunuyor. Kesinlikle tavsiye edilir...

Kriptograf dedi ki...

Gerçekten dinlemeyi çok sevdiğim fakat isminin aklımda olmadığı ve hatta daha önce duymama rağmen tekrar tekrar unuttuğum bir parça idi.

Çamurlu ayaklarımla sokakta oynamaktan terlemiş bir şekilde eve girince mutfak masasının üstünde fırından yeni çıkmış boaça ve taze sıkılmış portakal suyu bulmuş kadar sevindim.Yeniden oyuna dönmek için can atıyorum ama bunlarda çok tatlılar.
Teşekkürler Berkin abi...

Özlem Özgöbek dedi ki...

Peki böyle muhteşem bir eserin TRT2'de saat 00:24 civarında ne işi var? Herkesin çoluk çocuk TV başında olduğu bir saatte yayınlayamazlar mıydı bunu o garip programlar, diziler yerine?