Yayıncılar ve Günlükçüler Hakkında

Son zamanlarda etrafta gezinen ve bilogçularla (bu sözcükten nefret ediyorum; ona hemen kusacağım) basın mensuplarını birbirine düşüren olaylar ya kulağınıza geldi ya da gelmedi; ama bazı noktaları açıklamakta fayda var. Durun, önce bir istifra etmem lazım.

Yahu ecnebilerin oradan buradan apartıp uydurduğu kavramları hemen kullanıyoruz, kendimiz yapınca "ıııhh olmamış" diyoruz. Ne kadar kişiliksiz hâle geldik! Bilog ne a.k.? Adam gibi günlük desenize. Adam g*tünden uydurmüş web log kalıbını önce birleştirmiş sonra önceki iki harfi atmış! Delirtmeyin adamı! İki gram kişilikli çıksın sözcükler ağzınızdan. Dilinize saygı gösterin! Sonra bana gelip aağbiiğğ o kavrağğmm çeğvriğlmeğzzz, şeydığr diye okuycağğnn" diye ahkâm kesmeyin!

Konuya döndüm, soru ve cevap şeklinde gideceğim ki anlaşılma için gerekli zekâ seviyesini en alt sınıra yanaştıralım.

İnternet Günlüğü Nedir?

İnternet günlüğü, alenî biçimde tutulan günlüktür. Bu internet sayfalarında/sitelerinde insanlar ister o anki duygu ve düşüncelerini isterlerse de uzmanlık alanlarındaki fikirlerini belirtiyorlar.

Günlükçü Kimdir?

Günlük tutan kişi herhangi birisidir. Bu sıfattan gelen herhangi bir özelliği yoktur, yazdığından sorumludur. Herhangi bir doğruluk teminatında bulunmamaktadır. Kişisel fikrini yazar, fikir ve sanat eserleri kanunu çerçevesinde fikir üretim yapar. Basın meslek ilkeleriyle ilgileri yoktur, isterlerse kendi erdemlerini konuşturabilirler.

Günlükçü, İnternet Günlüğü ve Toplumsal Yayınlar Nasıl Kullanılmaz?

Oradan buradan internet beslemelerinizi FriendFeed.com gibi yerlere bağlayıp sadece yer imine eklediğiniz adresleri başlıklarıyla paylaşmak toplumsal yayın kavramı değildir. Siz üretmiyorsanız, del.icio.us'tan ne farkınız kalır? Mal mısınız? Bu işi yapana günlükçü yapıldığı mecraya internet günlüğü denemez.

Firmalar Neden Günlükçü Sever?

Firmaların günlükçüleri sevmesinin temelinde, bu insanların basının konuları aktarırken atlayabileceği farklı bakış açılarını yazarak çeşitli irili ufaklı kitlelere ulaştırabiliyor olmalarıdır. Bunun yanında, günlükçülerin kendileri iyi ifade edebilmeleri, firmaların kendilerini geliştirmesine de olanak verir. Çünkü halkın fikrini gazeteci iletemez, ancak genelleyebilir. Gazetecinin bu anlamda bakış açısı eksikliğini günlükçü giderebilir.

Bunun yanında işi yayıncılık olmayıp da kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili profesyonel içerik veya deneyimsel bilgi sunan kişiler de var. Toplumsal yayın (social media) olarak adlandırılan günlük, paylaşım sistemleri ve kişisel durum bildirimi hizmetlerini kitle iletişim aracı olarak kullanırlar.

Türkiye'de Günlükçü Var mıdır?

Bolca vardır. Bunlardan küçük bir kısmı ciddi üretim yaparlar, bazıları benim gibi gelişine vururlar, büyük kısmı da konuşulanları yorumlarlar. Bunun yanında birçok alanda olgun ve deneyime dayalı bilgi paylaşabilecek günlükçü sıkıntısı olduğu aşikârdır. Bazı firmalar mevzubahis konuyla çok ilgisi olmayan insanları "abi yurt dışından günlükçü bulsunlar demişler" diyerek ektinliklere davet ederken bazı firmalar ise "memlekette bu konuda fikir beyan edebilecek günlükçü olmadığı için sizden yardım isteyebilir miyiz?" diyebiliyorlar.

Günlükçüyle Gazeteci Bir midir?

Değildir. İlgisiz veya az ilgili iki kavramdır. Arasında yordam ve mantık olarak geçiş yapılabilir, bir insanda iki yetenek ve düstur aynı anda var olabilir. Ama iş başka aşk başka, gibisinden bir cümle kurar üstatlar. Dikkatli olmak gerek.

Çatışmanın Âlemi Var mıdır?

Yoktur; ama yıllarını mesleğe veren gazetecilere sağlanmayan imkânlar tek işi Ayşe Arman yordamıyla yazılar yazan insanlara sağlanırsa gelecek olumsuz tepkileri göğüslemeniz gerekmektedir.

Ortaya Atlamanın Âlemi Var mıdır?

Ama bilogçular beyle beyle diyerek anlamadan bilmeden Ayşe Arman yordamında yazan çoğunluğa da kol kanat geren profesyonelleri görünce gülesim geliyor. Yapmayın etmeyin. İşe yarayan ve yaramayan arasında ayrımı yapabilen insanların gözünde komik duruma düşmeyin.

Bu mudur Yani?

Budur.



2 yorum:

Unknown dedi ki...

20 sene önceki gazeteci-dergiciler şimdikilere "Google'ın karısı olmuşsunuz olm, delikanlı gibi haber üretme yetiniz yok" demiyorsa, şimdiki gazeteciler de günlükçülere "Al o tri ci yi sok yu es bi'ne" demek o kadar gereksiz.
Mutlaka askerdeki mantıkla günlükçülerin bi müddet çile mi çekmesi lazım nedir yani?

Adsız dedi ki...

yu ar so anbılivıbıl, berkinoviç