Acer Timeline 3810T İle İlk Deneyimler

Cuma günü elime ulaşan Timeline 3810T'den şimdiye kadar çok memnunum. Elbette dağıtıcı firmanın bazı teknik özellik eksiklerini Acer'ın Türkiye ofisindeki arkadaşlara bildirmiş olmam, müteakip müşterileri biraz daha rahatlatacaktır. Bunlar bende hayal kırıklığı yaşattı mı? Peşin fiyatıyla 1100 liraya falan mal olan bir bilgisayardan sadece uzun pil ömrü haricinde bir şeyler beklemediğim için aslında olmadı. Ama yanında gelen artılar saymakla bitecek gibi değil. Aha yine girdim test editörü acar donanımcı havasına. Kaçıp saklanmayacaksanız, geliyor incelememsi ilk deneyimler. :)

Olanlar ve Olmayanlar

Öncelikle dağıtıcı firmanın 13, 3 inçlik köşegene ve 1 inçten daha düşük kalınlığa sahip bir dizüstü bilgisayara HD 4570'i nasıl soktuğunu merak ediyordum. Erir ulan bu makine, derken ürün gelince fark ettim ki üzerinde olması gerektiği gibi bağımsız 512 MB GDDR3 belleğiyle (evet, GDDR3, aslanlar gibi) ATI Mobility Radeon HD 4330 mevcut. elbette Hyper-Memory teknolojisi destekleniyor ve 1,7 GB'a kadar ekran kartı belleğine sahip olabiliyorsunuz. Tabii ne gerek varsa... Ancak 1 GB bellekli 9500GT kadar mantıklı olabilir.

En düşük modellerden birisi olduğu için üzerinde Bluetooth yok, ama aynı kasada Bluetooth sahibi modeller olduğu için takılabileceğini biliyorum (Acer'daki arkadaşın kafasını ütüledim biraz, sağ olsun hafta başında ilgili yerlere soracak nasıl takılıyor diye).

Değiştirilebilir Ekran Kartı!

Sony'nin Z serisindeki gibi (ama yaklaşık dörtte biri fiyata aldığınız) bu dizüstü bilgisayar da değiştirilebilir grafik var. Hatta Sony'de ilk BIOS'larda göremediğim bir özellikle birlikte sunuluyor: İsterseniz dizüstü bilgisayarı bir grafik seçeneğine kilitleyebiliyorsunuz. Yani değiştirilebilir, tümleşik ve ayrık ekran kartlarını BIOS'tan seçebiliyorsunuz. Sabitleme seçeneği çok da eğlenceli değil ama uzun süre şarjda kalacaksanız veya şarj görmeyecekseniz, diğer iki kipten birisini seçebilirsiniz.

AMD'nin Catalyst'i tarafından yönetilen değiştirilebilen grafik sistemi isterseniz kendiliğinden devreye giriyor isterseniz de siz elle müdahale edebiliyorsunuz. Ben fişten çekince tümleşik grafik işlemcisine düşülmesini seçtim. Güzel de çalışıyor. :) Elbette o sırada bir 3D uygulama varsa sistem devreye girmiyor ki yazılım çökmesin. Bir de uyarı alıyorsunuz.

Yeni Sistem, Yeni İsim

Öncelikle bir Jerry Pournelle okuru olarak her bilgisayarıma olduğu gibi yeni dizüstü bilgisayarıma da isim verdim. Daha öncekilerde de birçok değişik isim mevcut. O anda aklıma gelen ve okuduğum kitaplar, hikayeler uğraştığım hobilerden terimleri, isimleri kullanmışımdır hep. Şimdiye kadar değişik bileşenlere sahip bilgisayarlarımın aldıkları isimlerden bir kaçı şöyleydi: Teferi, Miyamoto, Vindemiatrix, Caern, Zuhu ... Sanırım yıllar içinde çok fazla farklı bilgisayarım olmamış. Şimdikinin ismi ise Geisteskontakt. İsmin nereden geldiğini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Core Solo Meselesi

Üründe bulunan ve CULV olarak anılan seriden gelen SU3500 isimli işlemci Windows Vista için fazla ezik kalıyor. Bunu bu ciddiyet ve vurguda söylemem zorunluydu çünkü ucundan bile günü kurtardığı imasını yapmam ileride kendimden utanmama sebep olacaktı.

Bunun haricinde, çift çekirdekli CULV işlemcilere göre yarı yarıya bir TDP değerine ve düşük enerji tüketimine sahip olduğu için (çift çekirdekliler 10 Watt, bu işlemci 5,5 Watt) satlerce çalıştırsanız da doğru düzgün ısınmıyor. Tabii Windows Vista sebebiyle performansı konusunda ancak "yeteri kadar" diyebilirim. Henüz Windows 7 veya Kubuntu ile denemedim; ama eminim daha iyi sonuçlar verecek.

Elbette bir güncelleme rotası olarak Intel'in çift çekirdekli işlemcilerinden bir tanesini bu sistemde görmek güzel olabilir.

Pil Ömrü

Pil ömrünü son noktasına kadar deneme imkanım olmadı ama 6 saatin üzeri eğer sıkıştırılmış dosya arşivlerinizi yolda test etmeyecekseniz her halükarda mümkün gibi görünüyor. Elbette kullanım senaryoları çok farklı pil ömrü değerlerine ulaşmanıza sebep olabilir.

Windows Neden 64 Bit Değil?

Bilgisayarın içinde 800 MHz FSB'ye sahip işlemci ve 2 x 2 GB şeklinde gelen 1066 MHz'lik DDR3 bellekler varken, 32 bitlik bir Windows Vista Home Premium gelmesi can sıkıcı. Bir şekilde değiştirilebiliyordu ama nasıl oluyordu hatırlamıyorum. Sanırım Microsoft'a bunu bir danışmam gerekecek. Zaten kısıtlı performans alanında çalışırken her faydayı yanımızda taşımakta fayda var.

Oyun Performansı

Kısa kesip bitiriyorum, okumaktan fenalık gelenleriniz olabilir. 1366x768 piksellik ekranda Counter-strike Source oynamaya çalıştığınızda oyun 40-60 k/s hızda akıcı şekilde oynanıyor. Ama arada sırada işlemci kaynaklı olduğunu düşündüğüm hafif takılma veya yavaşlamalar olabiliyor.

World of Warcraft'ta ise Dalaran her zamanki gibi slideshow moduna girerken geri kalanında rahat rahat 5-10 kişilik operasyonlara düşük ayrıntı seviyesinde katılım gösterebiliyorsunuz (OS 10 yaptım, gayet güzeldi).

Dahası, daha sonra.

1 yorum:

Erthon dedi ki...

Hayırlı olsun abi

Ben işlemci yönünden şüpheye düşmüştüm o alette onun yerine şunu düşünüyorum = http://www.exa.com.tr/hp/tasinabilir_bilgisayarlar/hp_tcr-323-8520.html

Tabi şarj süresini kıyaslarsak acer iki kattan daha fazla gideceği kesin :)