Acımasız Bir Demokrasi Tarifi

Buradaki tanımı okuyup geçerliliğini idrak ettiğinizde ellerinize ayaklarınıza titreme geliyorsa doktora başvurmadan önce size dayatılan politik zırvaları okumayı ve/veya dinlemeyi kesin. :)


Demokrasi en yaygın pazarlama biçimi ve ilginç şekilde kılıfı içinde kendisinin pazarlandığı metadır. Halkın kendisine irade verildiğini sandığı yasalar çerçevesinde "ben seçtim ben seçtim" şeklinde kumunda oynamasıdır; halka verildiği iddia edilen yönetim gücünün seçkinliği müspet olamayacak bir zümreye devredildiği kitlesel vicdan mastürbasyonudur. Eğer devletlerin ilk kuruldukları ideolojilere uygun şekilde ilerlemeleri düşünülüyorsa, demokrasi tamamen sistemin riske atılmasıdır; sermayenin kediyle imtihanıdır. "Devlet için halk" yaklaşımları her zaman işlerliğe sahiptir. "Devletin halk için" varlığı zaten kendi başına halka atfedilen aczden doğduğu için saçmadır. Köleliğini kabullenen herkesin demokrasi diyerek sokaklarda koşması mantık dışı değil: Kendi elleriyle kaybettiklerini devletten kısmen geri alırmış gibi yapmak güzel bir his olsa gerek.

Hadi geçmiş olsun, tedaviye yanıt vermeye başladınız sayılır.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Kendi kendini yönetmekten ziyade çoğunluğun menfaatine uygun şekilde yürüyen bir sistemle güdülüyoruz.. Ha birde güya kanun önünde her birimizin eşit oldugu yalanı var.. Kendi kılıfına uydurulmus bi yönetim şekli.. Daha iyi bir tavsiyen varmı? Monarşi, Kominizm, Derebeylik :) vb. Daha iyisi şapkadan çıkana kadar elimizdekiyle yetinmeli sanırım :)

Berkin Bozdoğan dedi ki...

En güzeli oligarşik teknokrasi (neticemden salladım). Bilen yönetsin, sınırsız gücü olsun ve sorunlara politik içi boş çözümler sallamak yerine teknik işe yarar anlamda çözümler getirebilsin. Halkın yöneticileirn ne yaptığından anlamasına gerek yok. :)

airy dragon dedi ki...

bugün devlet benim için ne yaptı?